Over wijn, koffie en ijs… Oftewel, waar we niet zonder kunnen

Wij wonen in de Haagse wijk Bezuidenhout. Een heerlijke wijk met een brede variatie aan inwoners. Oudere mensen die er al hun hele (getrouwde) leven wonen, singles, stellen en veel jonge en wat minder jonge gezinnen. Er zijn een aantal scholen, kinderdagverblijven, naschoolse opvangorganisaties en veel speelmogelijkheden. We hebben hier zelfs de luxe van een heus zwembad, een tennisvereniging (ok ok, officieel vallen deze onder Mariahoeve maar ze liggen 10 meter over de grens) en een variatie aan andere sportverenigingen. En er zijn winkels en restaurants. Gelukkig voor mij!

De Theresiastraat midden in de wijk is voor ons op loopafstand, dus een veelbezochte locatie. Ondanks dat we onze boodschappen voornamelijk bij de supermarktgigant met het blauwe logo doen en de spullen zelfs vaak thuis laten bezorgen, steunen we ook graag de lokale, kleine ondernemers in de buurt. Er zijn een aantal plekken waar we graag komen, met en zonder kind, voor zeg maar de essentials.

 Wijn van Steve
Dit is uiteraard een adresje waar ik Smurf alleen mee naar binnen neem als ze haar handjes op haar rug doet en belooft minimaal te bewegen.  We zijn er dan ook meestal snel weer weg, maar niet zonder minimaal 2 flessen heerlijke wijn waar P. en ik dan later samen of met anderen van genieten. Smurf heeft geen idee wat er in dit wijnparadijsje wordt verkocht en dat houden we hopelijk nog een hele tijd zo. Tot ze een jaar of 21 is zeg maar. Maar goed, Wijn van Steve dus. Steve zelf bestaat echt en is de eigenaar van dit kleine winkeltje vol goede, betaalbare en soms minder betaalbare wijnen. Het staat er vol met dozen, kratten en bijna iedere keer denk ik weer dat er niemand is bij binnenkomst, maar dan duikt Steve op vanachter een stapel kratten en voorziet je met flink veel kennis en een dosis droge humor van gevraagd advies en van de benodigde wijn.  Ik heb iedere keer weer het gevoel dat ik met een pareltje (of wat) de deur uit loop en thuis blijkt dat het gescoorde wijntje inderdaad precies was wat ik wilde, al wist ik van tevoren absoluut niet waar ik trek in had. Knap!
www.vansteve.nl

Outrageously Delicious
Om het mezelf en het typen van dit stukje makkelijker te maken,  zal ik dit winkeltje vanaf nu OD noemen,. Dat bekt en leest lekkerder en is bovendien de naam van hun website. Over lekker gesproken, dat zijn de koffiesoorten, verschillende theetjes en snoeperijen in dit winkeltje zeker. De sfeer is er fijn, het assortiment echt verrassend groot en de ruimte wordt ten volste benut. Je kijkt er je ogen uit naar alle mooie, gekke en bijzondere mokken, theepotten, lepeltjes en andere koffie- en theeaccessoires. De koffie die er wordt verkocht is van het merk Giraffe en wordt gemalen en als  hele boon verkocht. De losse thee is er in veel soorten en smaakvarianten. Mijn favoriet zijn de aardbeienthee en de Lady Grey. De eerste is fris en zoetig en de tweede heeft een lichte bergamot- en citrusvruchtsmaak, Waar ik heel blij van word, is dat de thee en koffie ook in de winkel zelf gedronken kunnen worden onder het genot van een stuk taart of cake. Het assortiment varieert, maar alles wordt er gebakken door de eigenaars zelf. Vanaf de eerste zonnestralen in de lente gaat de originele stadstuin ook open en daar zit je echt heerlijk. Smurf en ik hebben er vorig jaar al eens gezeten, maar nu ze wat ouder is en ze echte meisjesdingen doen  steeds leuker vindt, zal dat wel vaker voor gaan komen. Zij vraagt in ieder geval vaak of we naar de taartjeswinkel gaan als  we in de buurt zijn. Tuurlijk lieverd!
www.od-denhaag.nl

Luciano
In de Theresiastraat zitten, wat een absolute luxe en heerlijkheid, maar liefst TWEE ijssalons. Melbalino zit er al zo lang als ik me kan heugen (ik woon inmiddels ruim 30 jaar in Den Haag) en verkoopt heerlijk traditioneel ijs en klassieke coupes. Niets mis mee, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de iets verder naar achteren in de straat gelegen Luciano. Het is een nieuwe vestiging van de al sinds het begin van de jaren tachtig bestaande salon in Wassenaar. Er zijn verschillende vestigingen in Nederland en zelfs op Bonaire las ik op de site. Wat mij aantrekt in de vestiging in de Theresiastraat is dat het prettig is ingericht, er voor de deur een fijn terrasje is en dat het personeel er vriendelijk is… Natuurlijk Maaike, dat is wat er zo aantrekkelijk is en niet het Hazelnootschuimgebakijs, het Bastognekoekijs met stukken Bastognekoek, het ijs van witte chocola of het Tony Chocolonyijs met wederom grote stukken chocolade. Naast de klassiekers als vanille-, aarbeien- en stracciatellaijs ligt de vitrine vol met voorgenoemde bijzondere ijssoorten en geloof me, dit is echt maar een kleine greep. Want ik kan het ook nog gaan hebben over het ijs van Kinder Bueno met dito stukjes, After Eightijs, Strawberry Cheesecakeijs of het Tompouceijs, maar dat zal ik niet doen. Ga het maar gewoon zelf proeven en geloof me, dat doe je echt niet maar één keer. Hier blijf je terugkomen, ook omdat het assortiment steeds wisselt en er regelmatig verrassende nieuwe smaken in de vitrine liggen. En ga je met de kinderen  en denk je het zelf bij koffie te houden vanwege een zoveelste lijnpoging, dan moet je een ruggengraat van beton hebben om het mini-ijsje dat bij je koffie wordt geserveerd te kunnen weerstaan.
www.ijssalonluciano.nl

Ik ga Smurf even vragen of ze snel haar schoenen en jas aantrekt. We gaan een ijsje halen.

Tot de volgende…

Maaike

 

 

Delen mag...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *