EHBO

Onze Smurf is geen aansteller. Ze is best een bikkel. Meestal. Soms. Als ze zich stoot of ze valt en echt, echt, echt veel pijn heeft dan is een kus op de zere plek meestal voldoende. Als dat echter een keertje niet helpt dan werkt een wonderpleister uit het brede assortiment wel. Prinsessen (warme of ijskoude), damesgroepjes, piraten, auto’s, poezen of bloemen. Voor elk rood plekje of met het blote oog niet waarneembare wondje is er wel een pleistervariant. En dan is de pijn op slag weg en vind ik nog geen uur later de pleister terug aan de zijkant van de bank of aan het vloerkleed gekleefd.

Maar een maand of wat geleden sloeg de onrust ineens toe. Wat als een kusje of een wonderpleister niet genoeg is. Wat als er iets in haar keel schiet of ze ineens een ongezonde belangstelling krijgt voor het gasfornuis of de open haard. En wat als wij, als normaal gesproken oplettende ouders die haar meer dan eens hebben gewaarschuwd voor de gevaren in huis en buiten, toch even met onze ogen knipperen. Wat als… je moet er toch niet aan denken. Met dit ergens in mijn achterhoofd opende ik op een dag mijn mail en trof daar een uitnodiging aan voor een workshop “EHBO baby en kind” op het kinderdagverblijf van Smurf. Samen met een aantal andere bezorgde ouders en mijn beste vriendin (moeder van een stoere zoon van 4 en in het bezit van een eveneens grote fantasie over alle enge dingen die hem zouden kunnen overkomen) meldde ik me aan. In drie uurtjes werd ons verkort uitgelegd wat te doen bij verbranden, verstikken, kneuzingen, botletsel en andere enge ellende. Erg informatief, maar de onrust nam er niet van af. Het zorgde er eerder voor dat ik echt wilde weten wat ik zou moeten doen in geval van echte, serieuze nood. Dus toen het aanbod kwam om de volledige cursus “EHBO aan baby’s en kinderen” te volgen in twee dagdelen dacht ik daar ongeveer 2 minuten over na, belde mijn beste vriendin en samen togen we begin februari op een koude zondagochtend heel vroeg richting de bijzonder gekozen locatie, een pub in de Archipelbuurt. De cursus werd ons aangeboden door de innemende, gecertificeerde EHBO instructeur Mieke Kooijman en mede-eigenaar van de pub, Tinka. Gezamenlijk hebben ze ons alles verteld en laten zien over wat te doen bij alle gruwelen die een kind in huis, tuin en in bijvoorbeeld de speeltuin kunnen overkomen. Het meest indrukwekkend vond ik persoonlijk het leren reanimeren. Op een babypop en een ouder kind (zonder onderlichaam, dus volgens mij sowieso niet meer te redden) moesten we oefenen met beademen, hartmassage en het aanbrengen en toepassen van een automatische externe defibrillator (AED). Heftig hoor. Beste vriendin en ik mochten samen aan de slag en voelden ons net Meredith Grey en Christina Yang uit Grey’s Anatomy. Samen hebben we het betreffende kind volgens de regels van het reanimeren net zolang in leven gehouden tot de zogenaamde hulpdiensten er waren. Gelukkig hoorden we geen sirenes en was het geen echte situatie, maar geloof me, je gaat er in op. Vervolgens hebben we elkaar nog mogen verbinden met allerlei soorten verband en steriel gaas. Ik heb thuis maar even mijn EHBO-doos ververst, want ik had er geen idee van dat, tip, de steriele spullen een uiterste houdbaarheidsdatum hadden. Al met al waren het twee ochtenden die mijn onrust iets hebben kunnen wegnemen en eigenlijk zou elke ouder de basiskennis moeten hebben. Het kan net dat beetje verschil maken bij ongelukjes. 112 Bellen mag bij baby’s en kinderen echt al sneller dan dat ik dacht.

Nog geen week later vond ik mijn officiële EHBO certificaat in de mail. Lekker gevoel, maar ik hoop toch echt dat ik nooit gebruik hoef te maken van de vers aangeleerde vaardigheden. Ik weet inmiddels wel waar alle AED’s hangen in ons eigen buurtje en in de buurt van werk en winkelcentrum dankzij de EHBO app. Hierop vind je ook alle do’s en don’ts voor werkelijk alles aangaande EHBO.

Mieke, dank je wel en ik zie je hoop ik bij de cursus voor volwassenen. Want handelen moet je altijd en ik ben echt liever voorbereid.

Tot de volgende…

Maaike

Delen mag...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *