Bløg

Smurf zou afgelopen week een nachtje gaan logeren bij haar oom en tante, maar aangezien ze zelf ook duidelijke plannen had, werden dat uiteindelijk twee nachtjes. P. en ik hebben dus twee ochtenden heerlijk uit kunnen slapen en voor de avonden werden van tevoren uiteraard ideeën uitgewisseld. Dat er, naast ongegeneerd shoppen, een avond buiten de deur gegeten zou worden was al snel duidelijk. Als Smurf uit logeren gaat proberen we eigenlijk altijd wel een voor ons nieuw restaurant uit.

Op onze wishlist stond New Nordic Restaurant Bøg, het Scandinavische restaurant van eigenaar/gastheer Peter Sørensen aan de Haagse Prinsestraat. Vorig jaar zijn P. en ik een weekend in Kopenhagen geweest en de sfeer, mentaliteit en keuken bevielen ons daar zo goed dat we Bøg zeker wilden gaan proberen. Bij binnenkomst rook ik meteen de bekende geur uit de Scandinavische keuken, dille (de alternatieve titel van dit stuk). Heerlijk en onmiskenbaar. Het restaurant is rustig ingericht met sprekende kleuren en stevig meubilair. We konden kiezen uit twee 5-gangen menu’s; een menu met vlees en vis en een vegetarisch menu. Er werd bijverteld dat we, wanneer dat onze voorkeur zou hebben, we ook mochten mixen en matchen, maar het menu met vlees en vis sprak ons het meeste aan. Uiteraard bestelden we er een wijnarrangement bij, want lekker eten betekent bij ons ook lekker drinken. We startten met een kunstwerkje van krokantjes van lijnzaad met een dip van zachte huisgemaakte crème fraiche. Erbij werden we verrast met een Wodka-tonic met, jawel, dille. Een goede manier om de avond te beginnen. Al snel werd onze nieuwsgierigheid geprikkeld door een koperkleurig doosje op de tafel. P. en ik wilden allebei heel graag (en waar ik zeg heel graag bedoel ik heel heel graag) weten wat er in zat, maar laat ik maar zeggen dat we allebei te beleefd zijn om zo’n ding meteen te openen. Ik heb er uiteraard wel even aan gevoeld en het was zwaar. Bij het serveren van het eerste gerecht heb ik toch maar even gevraagd wat er in het geheimzinnige doosje zat en de vriendelijke Engelssprekende medewerkster opende het meteen voor ons. Er sprong geen door ons gespeculeerd duveltje uit, maar het bevatte bestek. De gast kan dit zelf pakken en het scheelt een tafel vol tafelzilver wat van binnen naar buiten gebruikt dient te worden. Erg makkelijk en origineel. Afijn, met bevredigde nieuwsgierigheid konden we aan de door het menu beloofde “snacks” beginnen. Nou, ik zou willen dat Mora (of moet ik zeggen Møra) zulke snacks in het assortiment heeft. Denk aan lekker knapperig Knäckebröd met haring in room en dille en een supermals stukje zoet stoofvlees. Dit laatste was zo lekker dat we het liefst de steen waarop het werd geserveerd af wilden likken. Dat doe je natuurlijk niet en gelukkig hoefde dit ook niet want er volgden, na een plank met knapperig brood met huisgemaakte boter, nog meer lekkere en mooi gemaakte gerechten. Kreeft, Skrei (een Noorse, seizoensgebonden witvis) met kalfswang en, passend bij het seizoen, hert. Het dessert bestond uit twee delen. My lucky day! Het zogenaamde pre-dessert van bietenijs was bijzonder in de positieve zin van het woord. Het daarop volgende gerecht van ijs met witte chocolade, zure room en de ook nu weer gek genoeg passende dille overtrof dat nog eens. Alle heerlijke bijpassende wijnen werden overigens, net als alle gerechten, keurig toegelicht. Als afsluiter is er keuze uit koffie of thee. De sterke koffie werd in een percolator geserveerd, vergezeld van wederom allerlei “anders dan anders” lekkers. Opvallend was dat er veel medewerkers lopen en dat zowel het bedienend personeel, de eigenaar en het personeel uit de keuken de gangen uitserveren. Iedereen is even vriendelijk en bedreven.

Wij hebben genoten van een bijzondere avond met bijzonder eten en lekkere drankjes. Ik hou de website van het restaurant in de gaten want het menu verandert een paar keer per jaar en een nieuw bezoek staat wat ons betreft zeker op de lijst. Gelukkig voor ons en onze plannen is Smurf een makkelijk kind als het gaat om logeren.

Tot de volgende…

Maaike

Delen mag...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *