Kerstvakantie

Smurf gaat naar een geweldig kinderdagverblijf. Ze zijn oplettend, lief, attent en ze organiseren leuke dingen rondom Sinterklaas, kerst en verjaardagen. Er is helaas een minpuntje en dat is dat ze tijdens de kerstvakantie twee hele weken gesloten zijn. Gelukkig weten we dit altijd op te lossen met logeerpartijtjes bij opa´s en oma´s, tantes en ooms, oppasdagen en uiteraard nemen we zelf vrij. Omdat ik nog heel veel vrije dagen over had, stelde mijn leidinggevende voor dat ik de hele vakantie vrij zou nemen. Zo gezegd zo gedaan. P. nam daarop ook een week vrij en er was ineens heel veel tijd en ruimte voor leuke dagen met Smurf. We hebben lekker thuis aangemodderd, hebben talloze uitstapjes gemaakt naar het winkelcentrum en de stad (vaarwel kerstbonus), maar we hebben ook andere leuke dingen gedaan…

Kinderboekenmuseum                                                                                       Een dag voor oud en nieuw bezochten Smurf en ik samen het Kinderboekenmuseum. Dit superleuke museum zit gevestigd in het indrukwekkende pand van de Koninklijke Bibliotheek. Ik dacht dat het rond lunchtijd wel iets rustiger zou zijn, maar bij binnenkomst bleek dat ik dat echt helemaal verkeerd had gedacht. Wat een drukte. De kaartjes kunnen worden gekocht aan de balie in de museumshop. In de shop ligt het vol met kinderboeken, -spelletjes en leuke cadeautjes voor volwassenen. Eenmaal binnen in het museum waanden we ons, na het beklimmen van een trap, al snel in kinderwonderland. Om ons hierin onder te kunnen dompelen moesten de schoenen uit en mocht Smurf een heuse fashionable Kikker-broek aan. Beetje jammer dat ze mijn maat niet hebben. Ik was haar al snel kwijt doordat ze overal in en op mocht klimmen, schatten kon zoeken en in tunnels kon verdwijnen (helaas net niet lang genoeg voor een kop koffie). Voor de ouders zijn er overal bankjes en echt kwijt raak je je kroost niet omdat het behoorlijk overzichtelijk is. Overal loopt jong en vriendelijk museumpersoneel rond, wat een veilig gevoel geeft. Naast de “kikkerruimte” zijn er allemaal op kinderboeken gebaseerde themaruimten zoals een Dikkie Dik Doolhof en een IJsbeerkamer met ijsschotsen om overheen te springen. De ruimte met een brandweerauto en echte helmen en pakken om aan te trekken was favoriet bij Smurf.

Hier maakte ze meteen vriendjes. De tentoonstelling “ABC met de dieren mee” is ook echt superleuk. Er is een grote tafel met letterpannenkoeken en iedere stoel bestaat uit een afbeelding van een bekend kinderboekendier. Genoeg te zien dus. Wil je mooie foto’s maken, zet je kind dan even voor de Rupsje Nooitgenoegwand waardoor je hij/zij voor even verandert in de vlinder uit het bekende boek. Ik kreeg mijn foto pas nadat Smurf door alle levensgrote appels, pruimen, sinaasappels en ander lekkers was heengekropen.

Je bent zo 2 uur verder en dan is er beneden ook nog een tentoonstelling voor kinderen vanaf 7 jaar. Gewapend met een “slurper”, een armband waarmee diverse spelletjes kunnen worden geactiveerd, slinger je je door de boekenwereld voor oudere kinderen. Mooi gemaakt en ondanks dat Smurf hier echt nog te klein voor was, hebben we hier ook nog even gekeken en geknutseld in de op dit moment in kerstthema versierde knutselruimte. Er moest natuurlijk iets voor papa worden gemaakt. Omdat voorlezen bij ons thuis populair is, mocht er uiteraard een kinderboek worden uitgezocht in de museumshop. We hebben het Gorgels-prentenboek van Jochem Meijer inmiddels al 5 x gelezen en bekeken. Net als het museum een aanrader!

Het Haagse Bos                                                                                                   Hier kan ik kort over zijn. Het bos is niet groot, maar wat is het hier fijn wandelen. Bij binnenkomst aan Bezuidehoutseweg-zijde zwaaien we altijd even naar de Koning, Koningin en de 3 A-tjes. Dat ze er officieel nog niet wonen is nog niet boeiend voor Smurf. Vandaag werd er iets minder uitbundig gezwaaid, want beide handjes moesten aan het stuur worden gehouden want ze mocht het bos vandaag per fiets ontdekken. Ondanks de vakantie (en waarschijnlijk dankzij de kou) was het er heerlijk rustig. Op wat fanatieke hardlopers en wat hondenbezitters na waren hadden we de paden en bruggen voor onszelf. We waren er nu aan het eind van de ochtend, maar ook nu nog waren er genoeg dieren te spotten. Roodborstjes, reigers en de gebruikelijke eenden, koeten en hoentjes. Gezellig hoor!

Wat we dit keer hebben overgeslagen, maar wat eerder een succes was, is het Speelbos Huttenbos, een open ruimte naast de grote vijver. Hier geen plastic en metalen speeltoestellen, maar eerlijke houten hinkstapstammen, hutten en evenwichtsuitdagingen. In de herfst vind je hier ook nog behoorlijk indrukwekkende paddenstoelen. Wij zijn fan.

Smurf gaat morgen bij haar oom en tante logeren. Hebben wij even een paar daagjes voor de leuke dingen zonder kind. Ik ga me nu even verheugen op het etentje van morgenavond.

For the record, bovenstaande foto’s zijn geplaatst met toestemming van de reiger, het roodborstje en de moeder van brandweerman nr. 2.

Tot de volgende…

Maaike

Delen mag...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *